Juleluke 4, 2024

Super Furry Animals – «Something 4 The Weekend«

(Creation Records, 1996)

Super Furry Animals’ «Something 4 The Weekend» fra 1996 er en fengende og gøyal låt som definitivt er verdt å ha på spillelista. Denne spenstige indiepop-godbiten er hentet fra bandets debutalbum, «Fuzzy Logic», i en tid da britpopen virkelig blomstret. Utgitt, på plateselskapet Creation, som tredje single fra langspilleren, ble låta en umiddelbar suksess, også utenom den alternative musikkscenen. Faktisk snek den seg inn på 18. plass på UK Singles Chart. Det var ikke verst for en relativt ukjent gjeng som tilsynelatende reflekterte over ulike sinnstilstander og opplevelser gjennom rusbruk. Denne lekne gjengen fra Cardiff, med den alltid så innovative vokalisten Gruff Rhys i spissen, inntok plutselig lekegrinda til sine etablerte rivaler Blur, Oasis, Suede og Pulp. Super Furry Animals var altså nok et walisisk band som hadde tøfla inn på engelskmennenes domene, og deres evne til å mikse doser av humor i en pakke av psykedelisk rock og pop ispedd elektroniske elementer, resulterte i låter som blant annet «Something 4 The Weekend».

Musikkvideoen kan tolkes som en lett syretripp, der bandet framstår som hvitkledte laboranter mens dansende vesener ubekymret kretser om dem i bakgrunnen. På selve innpakningen av single-coveret var den, antakelig ikke altfor kjente, walisiske ordlyden: «Bydded Ara deg mae dal iâr«, som visstnok betyr noe så kjempelogisk som «Sakte er måten å fange en kylling på«. Og ikke nok med det; selve coveret til «Something 4 The Weekend» har en annen passe surrealistisk kopling. Coveret illustrerer et passfoto av en herremann med et rimelig hektisk liv. Dette er en viss Howard Marks, også kjent som Mr. Nice. For de uinnvidde var Marks en walisisk cannabis-smugler som ble en slags folkehelt, og som blant annet fikk en egen låt, «Hangin’ With Howard Marks» på nettopp «Fuzzy Logic»-albumet. Han pryder til og med album-coveret med noen av sine 43 aliaser, som ser ut som en underlig blanding av portrettkunst og mugshots. Omtrent ti år etter denne utgivelsen sto han på Parkteatret Scene i Oslo og fortalte om sitt elleville liv med både mafia og myndigheter i hælene.

Med slike fascinerende inspirasjonskilder favner Super Furry Animals kreativ galskap og sterk følelse av identitet, og sammen med andre walisiske band som Catatonia, Manic Street Preachers, Gorky’s Zygotic Mynci og Stereophonics, satte de sitt preg på den britiske indie-scenen på 90-tallet. Super Furry Animals var lett psykedeliske, men også ganske lett tilgjengelige. Viktigst av alt var at de alltid bar med seg en bit av Wales gjennom språklige rariteter og musikalske eksperimenter. La derfor «Something 4 The Weekend» snurre på den fjerde dagen mot julaften, og kanskje er den også noe for helgen?