Kalenderluke 11

David Bowie – «Hunky Dory»

(1971)

Legendarisk album fra den heftigste kameleonen i rockens historie.

1971 var en særdeles god årgang for albumutgivelser, og David Bowie bidro med sitt eminente album «Hunky Dory». Denne skiva er i større grad pianobasert sammenlignet med en del utgivelser både før og etter denne gullklumpen i Bowies diskografi. Albumet består av en rekke kjente låter. Med bl.a. «Changes», «Oh! You Pretty Things», «Life On Mars» og «Kooks», drar Bowie til med en fantastisk samling, og slår knockout på alle konkurrenter i artrock-sjangeren dette året. På albumet har David Bowie med seg følgesvennene Mick Ronson og Rick Wakeman. Førstnevnte er også kjent som gitarist for Mott The Hoople og Ian Hunter Band, og Wakeman assosieres nok best med prog-bandet Yes. På «Hunky Dory» finnes tre låter som kan anses som hyllester av noen av datidens kulturpersonligheter. Den tsjekkisk-amerikanske pop art-kunstneren Andy Warhol fikk dedisert en helt egen låt, og ikke ukjente Bob Dylan det samme. Den tredje låta hadde Lou Reed og Velvet Underground som inspirasjonskilde. Bowie frekventerte samme miljø som Warhol og Velvet Underground på slutten av sekstitallet, og med tanke på karakterene Ziggy/Lady Stardust i ettertid, kan du jo selv finne ut hvilken låt som matcher Velvet Underground musikalsk, samt beskrivelsene av dette frivole miljøet. David Bowie nevner tallet 11 i låta, noe som også betegner min oppfatning av artisten selv, og et velfortjent volumnivå på denne glitrende produksjonen.