Kalenderluke 10

Steven Wilson«Hand Cannot Erase»

(2015)

Gå ikke glipp av denne intense historiefortelleren og hans mektige musikk.

Steven Wilson er en av vår tids mest geniale musikere og produsenter. Han er en multiinstrumentalist fra England, også kjent som frontmann i bandet Porcupine Tree, med et utrolig talent for å finne melodilinjer som borer seg fast langt inn i sjela. Du kan lese mer om mannen og hans siste års sprell her. Dystre tekster er blitt normalen for hans utgivelser, så også på dette fjerde soloalbumet. Et av mange musikalske ess, er låta «Routine» som virkelig er dyster i innhold. Den handler om en mor som har mistet familien, og får dagene til å gå med rutiner som om ingenting var hendt. Lage mat, vaske klær, re opp senger, til de som ikke er der lenger. «Hand Cannot Erase» er et konseptalbum i den forstand at tekstene er basert på en sann historie fra Storbritannia. Dette er fortellingen om en ung kvinne som flytter til storbyen, og lever et isolert liv etter hvert. Når hun dør gammel, blir hun liggende tre år i leiligheten uten at noen får det med seg. Hendelsen skapte mye rabalder i Storbritannia, og tekstene er tenkt ut fra hennes perspektiv. Albumet er blant annet inspirert av Kate Bush sitt «The Dreaming»-album, og inneholder mange musikalske ideer fra låter Wilson allerede hadde skrevet. Den israelske superstjernen Ninet Tayeb gjester vokalen på flere låter, og hennes nydelige stemme underbygger også koblingen til Kate Bush. «Home Invasion/regret #9» på drøye 11 minutter er en fest for øret og rytmefoten. Man blir sugd inn i de ytterst få jazz-lignende partiene på albumet, og det bølger mellom prog, funk og rock i samtlige minutter. Man må ha en viss musikalsk intelligens for å få til dette, ikke minst å få det til å låte så bra at folk liker å høre på det. «Happy Returns/Ascendant Here on…» er en fantastisk fin låt, som tar opp utilstrekkeligheten vi alle kan føle på innimellom. Dette albumet står fjellstøtt i mange sjangre, og samtlige låter skrus til topps.