Kalenderluke 12

Genesis – «Genesis»

(1983)

Noen ganger funker 80-tallet bedre enn man skulle tro. That’s all!

Under kriteriet av at ingen låter på dette selvtitulerte albumet er dårlige, står denne skiva fjellstøtt til et maksnivå på volumvrideren. Det engelske bandet Genesis’ tolvte og mest kommersielle album til da, ble laget i sin helhet i studio som en rekke jamsessions, uten noen medbragte ideer til verken tekst eller musikk. Låta «Mama» gikk sin seiersgang uten at folk egentlig helt skjønte hva den dreide seg om. Mange har tolket at denne låta handler om et fosters bønn til den vordende moren, mens den egentlige betydningen, er om en tenårings fascinasjon av en prostituert kvinne som en slags morsfigur, uten å forstå hvorfor hun virker så distansert. Genesis’ reise fra å være et teatralsk progrock-band fra helt mot slutten av 60-tallet og til midten av 70-tallet, med Peter Gabriel på vokal, til å tone proggen helt ned og innta en annen form for rock med Phil Collins som vokalist, endte til slutt med å gli over i poplandskapet litt innpå 80-tallet. Til tross for dette, er «Mama» en ganske rocka poplåt. Dette albumet er poprock for folk med bein i flere sjangre, og variablene dør liksom aldri. Det er heller ikke helt uvesentlig at «Let’s Dance» med David Bowie kom ut det samme året, med mange av de tilsvarende virkemidlene, nemlig riffbaserte poplåter. Slike grep dør jo heller aldri helt ut. Låter som «Home By The Sea», «Second Home By The Sea» og «Silver Rainbow» byr like full på litt prog à la eldre Genesis, der Tony Banks på keyboard virkelig får satt sitt preg på låtene. Her er det nydelige melodiske partier som underbygges av Collins’ glimrende tromming og Mike Rutherfords joviale gitarklimpring. Låter som hitlistesingelen «That’s All» og «Just A Job To Do» er igjen mer pop-preget, og står seg fortsatt bra. Sistnevnte låt fikk for øvrig solid eksponering i TV-serien Miami Vice (den originale…), og mange med hockeysveis følte seg ekstra coole med denne låta på sin vanntette Sony Walkman en gang i tiden. Og selv om dette begrepsapparatet antakelig må googles av den yngre garde, konkluderes det uansett herved med at Genesis anno 1983 var godt innafor, og fremdeles er det.