Fargerikt felleskap

Raze Regal & White Denim Inc.

(Bella Union, 2023)

Når to fargerike verdener fungerer som en vellykket symbiose, blir det til gull.

Texas-bandet White Denim ble dannet i 2006, og kom for noen måneder siden ut med den spenstige utgivelsen «Raze Regal & White Denim Inc». Med utforsking av sjangere som soul, jazz, blues, punk, psykedelisk, progressiv og eksperimentell rock, kan nok White Denim anses som ett av de mer innovative bandene på den relativt oppfinnsomme og yrende Austin-scenen. Ikke siden studioalbumet «D» fra 2011, har jeg vært spesielt på ballen hva angår White Denims eskapader. For meg var denne skiva den perfekte oppfølgeren til «Last Day Of Summer», som igjen var en merkelig kul samling av egendistribuerte låter. «D» var, etter mitt skjønn, White Denims ordentlige gjennombrudd, så hvorfor jeg bare lot dette bandet suse rundt i over ti år uten å følge dem nevneverdig, aner jeg virkelig ikke. Det er vel bare slik som skjer, men plutselig dukker altså dette fascinerende samarbeidsprosjektet, mellom nettopp White Denim med James Petralli i spissen og den tidligere Once And Future Band-gitaristen Raze Regal, opp.

Når to ulike musikertyper møtes, og etter hvert finner felles plattform, skapes ikke bare kreativ dynamikk, men også vennskap. Regal tok initiativ til å skrive låter og dele dem med Petralli, og disse utkastene mente Petralli umiddelbart hadde potensial. Derfor inngikk de et samarbeid som skulle bli til knallbra fusion av psykedelisk progrock og soul-jazz. White Denim har i utgangspunktet et rimelig rikt lydbilde, og med Raze Regal på laget ble dette enda fyldigere. Sammen er Regal og Petralli dynamitt, og den nye kraftfulle dimensjonen som da oppstår, viser seg gjennom hele albumet. Som om ikke lyden av White Denim er eksentrisk nok med sine, til tider, elleville eklektiske cocktailer. Det er i hvert fall åpenbart at Regal og Petralli trivdes i studio, hvor sistnevnte til slutt fikk loset prosessen pent i land. Å forene styrkene ga et ypperlig resultat. Selv om produksjonen kan virke mer spretten enn kontrollert, oppleves den samtidig å være godt balansert.

Albumet består av ti låter, og helt fra det strålende åpningssporet «Ashley Goudeau» til den stilige avslutningen «Ugly Man Suit», er det en rekke referanser å spore. Gjennom hele skiva er det som om Weather Report, Mezzoforte og Billy Cobham mikses godt med Manfred Mann’s Earth Band, Yes og Steely Dan, for deretter å stupe vilt inn i White Denims grunnleggende verden av prog-, jazz- og garasje-aktige rockelandskap. Åpningen viser både duoens musikalske dyktighet og idémessige snurr. Når underlige innfallsvinkler som for eksempel parasosiale fenomener belyses, er vi inne på noe gøyalt. For det å knytte enveis-psykologiske bånd til folk som man stadig ser på TV, er vel i grunn ganske annerledes. Ashley Goudeau er en amerikansk journalist og nyhetsanker som jobber for lokalkanalen KVUE i Austin. Om hun ser seg over skulderen, og speider etter TV-fjesdyrkende menn i hvite jeans, sier historien ingenting om. Låta er uansett en glitrende start. Hver låt på denne skiva har skarpe riff, smidige melodier og kule vokalharmonier. «Tivoli» har instrumentalpartier som gir assosiasjoner til Manfred Mann’s Earth Band fra slutten av 1970-tallet, og digge «Dislocation» er bare å ta imot med åpne ører. Sistnevnte inneholder soul og prog-jazz med tverrfløyter, friske rytmer og en Jethro Tull-aktig avslutning. Det er egentlig gjennomgående White Denim-lyd her, men igjen, de lekne og spennende innslagene fra Raze Regal gir en enda fetere lydopplevelse. Også har vi «Before The Fact», da. Den er nok mer poppa enn resten av låtene, men dæven for en fin sak.

Totalt sett er «Raze Regal & White Denim Inc.» et sofistikert resultat av to de originale talentene Raze Regals og James Petrallis tilnærming. Deres forskjellige ståsteder og perspektiver gjør at skiva både blir en utfordrende og underholdende lydopplevelse. Om du er lei av gamle referanser, smeller jeg like gjerne til med litt ekstra krydder. Kast Tame Impala, The Psychedelic Porn Crumpets og King Gizzard & The Lizard Wizard oppi gryta, så har du en artig blanding å trekke paralleller til, selv om akkurat disse mer rockeinspirerte. «Raze Regal & White Denim Inc.» beviser uansett at dette fargerike samarbeidet er en perfekt match.