Kalenderluke 18

Neil Young – «Harvest»

(1972)

Den gamle mannen er fortsatt ung.

Albumet «Harvest» fra 1972 er en klassiker av en plate for flere enn meg. Låtene ble stort sett skrevet på Neil Young soloturné året før, som var typisk for skrivekløen mange artister hadde på denne tiden. Young fikk med seg velkjente artister som James Taylor og Linda Ronstadt, samt David Crosby, Graham Nash og Stephen Stills fra bandet Young selv nettopp hadde forlatt, nemlig Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY), og som med matematisk logikk altså ble CSN. For ikke å glemme at han fikk med seg London Symphony Orchestra på et par låter. Dette var Youngs fjerde studioalbum, men det mottok blandende anmeldelser da det kom ut. Kritikken gikk på at det var for likt andre ting han hadde skrevet tidligere. Dem om det. «The Needle And The Damage Done», «Old Man» og «Heart Of Gold» er intet mindre enn geniale i mine ører. Mye mer kan sies om Mr. Young og låtene hans, men det er allerede sagt av utallige andre skribenter opp gjennom årenes løp. Så jeg nøyer meg med å si; sett skiva på igjen om du ennå ikke har trykket «Harvest» til ditt bryst. Og skal du sette den på, må du ha den fra før, eller kjøpe den. For Neil Young ble lei av strømmetjenester og fjernet rubb og stubb. Den gamle mannen har fortsatt baller.