Fjorårets forglemmelse

Jungle – «Volcano»

(Caiola Records/AWAL, 2023)

Denne skiva ville havnet høyt på fjorårets oppsummering, om det ikke hadde vært for at vi rotet oss bort i musikkjungelen. Og fant fram nå…

Den deilige dynamikken som musikkollektivet Jungle igjen har laget, er så digg at det er en skam at Volum11 kom på banen langt på overtid av andre ekstraomgang. Nok selvpisking og røde kort! Hele ideen om å skape det perfekte elektroniske konseptet av soul, neo-soul og funk, materialiserte seg i London i 2013 etter at produsentduoen Josh Lloyd-Watson og Tom McFarland hadde sagt takk og farvel til medlemskapet i det ikke altfor kjente indiebandet Born Blonde. Opprinnelig valgte grunnleggerne av Jungle å holde identitetene sine skjult. Istedenfor viste Josh og Tom seg som kunstneriske smartinger og lot heller billedlige framstillinger i ulike former skape en viss mystikk rundt dem. J&T…

Like fullt eksponerte den etablerte J&T-konstellasjonen seg selv etter hvert, slik andre artister normalt sett gjør, og i løpet av kort tid utviklet Jungle seg fra å være en duo til å bli et kollektiv gjennom samarbeid med forskjellige musikalske tilskudd som opererte på tvers av ulike sjangere. For live-opptredener ble Jungle utvidet til et band på sju personer, ledet av J&T. Dette valget var en bevisst beslutning for å gi publikum en organisk og fullverdig konsertopplevelse istedenfor å begrense seg til å gjenskape musikken via digitale enheter. Med sin siste utgivelse «Volcano» har Jungle til sammen gitt ut fire studioalbum siden den selvtitulerte debuten for ti år siden. Jungle har etablert seg som en anerkjent drivkraft i musikkverdenen, kjent for sin stilfulle mid-tempo 1970-tallsfunk. Samtidig utforsker de nye sfærer av sjangere, og «Volcano» er i så måte et godt speilbilde av den spennende blandingen av gammel inspirasjon og nye impulser.

«Volcano» er en glitrende samling av rytmisk fete låter som tar deg gjennom alt fra funky toner à la 70-tallets spanske Barrabás med «Coming Back» via Storbritannias typiske 80-/90-talls-aktige Soul II Soul-groove med «You Ain’t No Celebrity» hvor Roots Manuva bidrar, og rett inn på 2000-tallet med «Candle Flame» godt støttet av Erick The Architect. Tenk på australske Avalanches’ første skive for nettopp litt over tjue år siden med «Since I Left You» til den absolutt eventyrlige «We Will Always Love You» i 2020, og sett kursen tilbake mot de britiske øyene. Slik er dette. Smil, dans og nyt, for her er det 14 låter å ta tak i. Det starter friskt med «Us Against The World», men du verden for noen andre låter som finnes på denne skiva. «I’ve Been In Love» og «Back On 74» er knallspor. Sistnevnte har innslag som kan minne om Portugal. The Mans «Feel It Still», mens resten av albumet med eksempelvis «Don’t Play» og «Every Night» er som en behagelig miks av Avalanches, Maribou State, Franc Moody og noe 70-talls easy-listening kombinert med nu-disco.

Sammenlikningen med Avalanches kan rettferdiggjøres med at både Jungle og Avalanches er kreative musikkollektiver som blander ulike sjangere og samarbeider med andre artister. Det er imidlertid noen forskjeller i de musikalske stilene og bakgrunnene. Der Jungle er inspirert av disco, soul og funk, er Avalanches enda mer samplingbasert og favner stilmessig bredere. Og der Jungle startet som en duo som etter hvert utvidet seg til et større band med ambulerende klientell, har Avalanches hatt noe mer stabil besetning gjennom årene. Uansett er sommerfølelsen og den lett-til-sinns-stemningen til stede når man snurrer begge disse musikkensemblenes låter på spilleren. Jungle tar deg med på en utrolig chill musikalsk reise. Så det er bare å spille «Volcano» nå!