Lettbeint lykkepille

Sundara Karma – «Better Luck Next Time»

(Is Right Records, 2023)

Britene bør treffe flere enn indie-publikummet med sitt svært melodiøse tredjealbum.

Bandet med det indiskklingende navnet, er et engelsk indierock-band som ble dannet i 2011. Navnet Sundara Karma er hentet fra det urgamle indoeuropeiske språket sanskrit, og blir noe sånt som «Vakker Karma» oversatt til norsk. Kvartetten fra Reading består av vokalist, gitarist og låtskriver Oscar Pollock, bassist Dominic Cordell, gitarist Ally Baty og trommeslager Haydn Evans.

Det tok noen år før bandet albumdebuterte med sprudlende «Youth Is Only Ever Fun In Retrospect», men fra 2017 må de sies å ha hatt anstendig produksjon. Med den noe mer eklektiske med oppfølgeren «Ulfilas’ Alphabet» to år senere og nå «Better Luck Next Time», har bandet altså i snitt en utgivelse hvert annet år. Nei, det er ikke veldig lang fartstid, men når man legger til at de også har flere EP-er på samvittigheten i samme periode, begynner det å likne noe. Det aller beste er at Sundara Karma lager musikk det svinger ordentlig av. Med sin melodiøse stil skaper de poprock med positiv energi. I begynnelsen eksperimenterte de en del med art-rock, synth-pop og elektroniske elementer, men på dagsaktuelle «Better Luck Next Time», er de soleklart på en skikkelig gitarbasert indierock-bølge. Mener du at du kjenner igjen denne indiepoprock-lyden, tar du ikke feil, for på «Better Luck Next Time» skinner det greit igjennom at mye av den musikkulturelle inspirasjonen er hentet fra de alternative strømningene som var dominerende for 10-15 år siden.

Sundara Karma skaper spenstige rockelåter om å være ung, finne seg selv og samtidig huske «gamle dager». Skjønt, alle i bandet er fremdeles under tretti år, så innmari gamle er de da ikke. Uansett ungdommelig mot, er de blitt noe mer modne siden starten av karrieren. Frontmann Oscar Pollock har en kul og passe fyldig vokal, og med låter som ultra-catchy «Friends Of Mine» som fort drar tankene i retning av Inhaler, friske The Kooks-aktige «Violence To The Spirit» og lett post-punka «Miss Again», som høres ut som norske Blomst møter The Cure, byr bandet på et utrolig lekent uttrykk som spenner fra stilige gitarriff til det mer omfangsrike. En fjerde godbit er «Pain + Pleasure». Skulle jeg trekke inn enda flere referanser, er kanskje Blossom en riktig vei å gå. Sundara Karma har også et godt grep om dynamikk og variasjon, noe som gjør albumet til en spennende lytteropplevelse.

«Better Luck Next Time» er et album som viser Sundara Karmas vekst og utvikling som et band, samtidig som det beholder sin opprinnelige sjarm. I dagens elleville myriade av konkurrerende band, er det en kunst å lage musikk som fester seg hos lytterne. Spesielt vrient synes dette å være på den alternative scenen, men det virker Sundara Karma å klare greit likevel. Jevnt over holder dette albumet på ni låter solid nivå om man trenger en skive med fengende melodiøs indierock. Mine høydepunkter er dog de som er nevnt ovenfor. «Better Luck Next Time» er en godt produsert skive hvor låtmaterialet egentlig bør anses som generasjonsløst. Liker man relativt hurtiggående og trivelig poprock, er det bare å spille høyt og nyte. Joda, du har sikkert hørt en del av dette før, men det gjør virkelig ingenting hvis du både får opp humør og overskudd. Dette er absolutt verdt en lytt.