Metallum triplex

Her er tre metallkonstellasjoner du kanskje ikke visste om. Spill høyt!

AORTHA – «Monolit»

(AORTHA, 2023)

Det første først: hvem er AORTHA? Promoteksten til albumet gir svar. «AORTHA er et nytt metalprosjekt/-band grunnlagt av Predrag Glogovac. Han var gitarist i et kjent metalband i ex-Jugoslavia kalt MONOLIT som var aktivt fra 1988-1992 til krigen brøt ut i landet. Bandet sluttet da å eksistere. Det ble en gjenforening i perioden 2006-2008 og via One Records i Beograd kom albumet «Arcana Balkanica» ut i 2008. Glogovac har spilt i Norge med kjente metalmusikere i årevis, og i 2020 fant han fram mye uutgitt musikk og sanger, og begynte å samle gamle venner og musikere for prosjektet og albumet. Det er med andre ord aldri for sent. Selv om motbørene har stått i kø for den Oslo-baserte frontmannen Glogovac, har drømmen om å gi ut dette albumet stått sterkt. Han hørte altså gjennom demoene sine, og fant ut at disse var så bra at dette bare måtte ut til folket. Og metallfolket takker, for dette ER bra saker. Et tosifret antall musikanter bidrar på albumets ti låter, og det er godt kjente rockere fra band som Scar Symmetry, Voivoid og Smackbound med flere. Sammen bidrar de til fete låter over en lav sko, med mange referanser til omtrent all metal vi har hørt på de siste 30 årene. Mikset med bandets egenart, blir uttrykket definitivt knallbra. Låtene på «Monolit» dekker flere undersjangere innen metal, som power metal, thrash metal og progressive metal. Men i sum faller de fint under paraplyen heavy metal, og byr på godbiter som «Those That Should Not Exist», «Last Of Our Kind», «When All Around You Is Madness» og «Forging The Locus», for å nevne noen. Pedrag Glogovac riffer høyst overbevisende, og samtlige bidragsytere leverer gode prestasjoner. Legger vi til en stødig lydproduksjon av Fredrik Nordström og Jens Bogren, anbefales det herved å dykke ned i samtlige låter. Volum 9

Asinhell – «Impii Hora»

(Metal Blade, 2023)

Tittelen er latinsk og betyr noe sånn som ungodly hour, i mangel på en bedre norsk oversettelse. Albumet innehar så mye god energi at jeg vil påstå at det ikke bare er mørkets krefter som bidrar her. Bandet er en trio bestående av VOLBEATs danske frontmann Michael Poulsen, som her søker tilbake til sine death metal-røtter. Med seg på laget har han vokalist Marc Grewe og Morten Toft Hansen på trommer. Utgangspunktet her var å ikke finne opp hjulet på nytt, men heller å dyrke sine favoritt-death metal-band fra «gamledager». Og med inspirasjon i band som Bolt Thrower, Entombed, Autopsy, Grave og Darkthrone, som Poulsen hyller uhemmet, blir det nødvendigvis tungt og raffinert. Dette blir som en slags best of death metal, der de grommeste elementene fra inspirasjonskildene skinner igjennom i samtlige låter. Det blir rett og slett metal-fest, med låter som «Trophies», «The Ultimate Sin» og tittelsporet «Impii Hora». Om dette er for allsang-fansen til VOLBEAT betviles, men la ikke det stoppe en gjennomlytting eller to, for dette er en bra tidsreise. Volum 9

Nervosa – «Jailbreak»

(Napalm Records, 2023)

Brasilianske Nervosa har holdt på siden 2010, og smeller overbevisende til med sitt femte studioalbum «Jailbreak». Vi hørte mye om dem i 2014, da var hypen stor. Kvinnelig metal-gruppe fra Brasil er jo ikke hverdagskost, og særlig ikke i de mørkeste krokene av sjangeren. Etter en del utskiftninger av personell de siste årene, er bare Prika Amaral igjen fra originalbesetningen. Men med ny besetning er det kanskje på tide med en ny hype? For «Jailbreak» er bra saker. Det leveres stødig over hele linja, og mange av låtene er overbevisende. Sammenligningen med Sepultura fra samme nasjon er uunngåelig, men det er også mye Kreator å spore i låtene. Det er fete riff, overbevisende vokal av Prika Amaral, og god variasjon i låtene. Noen høydepunkter som «Seed Of Death», «Nail The Coffin», «Elements Of Sin» og «The Truth Is A Lie» må nevnes. Sistnevnte med gitarist Gary Holt fra Exodus. Albumet har sine svake øyeblikk også, men i sum så har «Jailbreak» gått på repeat noen dager nå, og det forteller meg at totalen egentlig er ganske så bra. Volum 8