Kalenderluke 22

Van Halen – «Van Halen»

(1978)

Rockere verden over bør være lykkelige over at Pasadena-gjengen reddet sjangeren med dette albumet mot slutten av 1970-tallet.

I en tid der menneskeheten stod i fare for å bli fullstendig overkjørt av disco og punk, kom Van Halen ut med noe uhørt bra og nyskapende fra en sjanger som virkelig trengte hjelp, og for en hjelp det ble! Dette debutalbumet solgte over 10 millioner plater bare i USA, og skulle vise seg å redefinere og inspirere både musikere og musikksjangre. Men det kunne endt annerledes om det ikke var for Gene Simmons fra Kiss. Han så Van Halen live i 1977, og da var de uten platekontrakt. Simmons fikk bandet fraktet til New York og produserte en demo for dem. Derfra rullet ballen raskt i riktig retning. Bandet ble startet av de svært musikalske brødrene Alex og Eddie Van Halen, som ble skolert innen klassisk musikk som barn. Pianist/gitarist Eddie Van Halen som døde i 2020 omdefinerte konseptet «rockegitarist» med sine ekstreme ferdigheter. Spor nummer to, «Eruption», er for eksempel en to minutters spinnvill gitarsolo, og etter denne ble Eddie Van Halen en udiskutabel gitarGUD på omtrent hele jordkloden. Vokalist, sjarmør og energibunt David Lee Roth presenterte seg også skikkelig med fyldig nok vokal til å balansere ut de gitardrevne låtene. Han leide først ut lydutstyr til Van Halen-gutta, og fikk dermed jobben som vokalist, fordi de sparte penger ved å la ham synge litt. Og penger var faktisk et tema for bandet i starten, for inntekt var det relativt lite av. Eddie lagde like gjerne gitarutstyret sitt selv; noe som endte med den distinkte gitarlyden vi nå kjenner veldig godt. I dag finnes merket EVH (Eddie Van Halen-utstyr) i samtlige musikkinstrumentsjapper verden over. Med klassikere som «Runnin’ With The Devil», «Ain’t Talkin’ ‘Bout Love» og «Atomic Punk» viste Van Halen veien videre for tusenvis av nye band og gitarister. Det anbefales herved å dykke ned i allsang og historiske gitarpartier, for dette er albumet som viste fingeren til punken og kastet discoskivene ut av stadion.