Kalenderluke 13

Massive Attack – «Blue Lines»

(1991)

Trip-hop-guruenes debutskive er et absolutt must i enhver platesamling.

I 1991 utkom trip-hop-klassikeren og debutalbumet til Massive Attack, «Blue Lines», og satte standarden for øvrige artister som opererte i segmentet som etter hvert ble kalt The Bristol Sound. Band som Portishead, Massive Attack-utbryteren Tricky, Morcheeba og Sneaker Pimps, var typiske eksponenter for trip-hopen sammen med guruene i Massive Attack utover 90-tallet. «Blue Lines» er en samling av vanvittig gode låter i herlig mikstur av hiphop og dub med elementer fra reggae, soul og jazz, som starter med kanonlåta «Safe From Harm». Etter dette sporet er det ingen vei tilbake når den rytmiske melankolien fester sitt grep. For i tillegg til den tidligere The Wild Bunch-gjengen som var selve fundamentet i Massive Attack, er bidragsytere som trommegeniet Billy Cobham, jamaicalegenden Horace Andy og svenske Neneh Cherry med og setter sitt preg på låtmaterialet. Som soleklar vinner av drivende intensitet, synger Shara Nelson seg stilsikkert gjennom singelen «Unfinished Sympathy». Hennes vokal er like stødig som bevegelsene i musikkvideoen der hun målrettet tilbakelegger metervis av fortau og passerer folk som åpenbart lever på siden av det engelske samfunnet. Og selv om «Blue Lines» er remikset i ettertid, og ofte brukt i clubbing, skildres tematikken usminket, til tider noe psykedelisk, og musikalsk alltid rett på sak. Som eneste gjenværende medlem av den opprinnelige gjengen, har Robert Del Naja alias 3D manøvrert Massive Attack i over tre tiår, og flere gode etterfølgende utgivelser til tross; «Blue Lines» går aldri ut på dato.