Kalenderluke 9

Gil Scott-Heron – «Pieces Of A Man»

(1971)

En soleklar klassiker som anbefales til alle som ikke har oppdaget denne tidligere. Øvrige har nok allerede gravd seg dypt ned i hele diskografien.

Den amerikanske soul/funk-legenden Gil Scott-Heron, også kalt hiphopens gudfar, ga ut sitt første ordentlige studioalbum i 1971. Albumet startet en reise med samarbeidspartner og våpendrager gjennom store deler av karrieren, Brian Jackson. Sammen kokte de i hop en av mest sofistikerte miksene av jazz, rap, funk og soul man har vært vitne til, og lot det putre godt i gryta i omtrent førti år. Diktet «The Revolution Will Not Be Televised» ble først formidlet på et «poesialbum» i 1970, og året etter ble den utgitt på nytt med den velkjente bassgangen som rytmisk driver låta framover. Denne rytmiske drivkraften er blitt inspirasjon for flere artister i ettertid. Dette er politisk rap på sitt beste, etterfulgt av en rekke sterke soul/funk-låter som «Lady Day & John Coltrane», «Home Is Where The Hatred Is», «When You Are Who You Are», «I Think I’ll Call It Morning» og tittelsporet «Pieces Of A Man». Interessant nok kom dette albumet samme år som Marvin Gayes «What’s Going On», og det framstår som en utrolig sterk skive som kanskje ikke så mange kjenner til. Det mest fascinerende er nok at Scott-Heron, i likhet med Gaye, også laget en egen «Save The Children»-låt. Tittelen er identisk med like stort samfunnsengasjement og framtidsbetenkeligheter. Dette er dog en helt annen låt med deilig tverrfløyte i soul/jazz/bossa-modus, noe det for så vidt er en del av på denne plata. Egentlig bør alle eie et eksemplar av «Pieces Of A Man», men siden nåtiden er så innmari digital, er det antakelig ikke å forvente. Like fullt bør absolutt alle som hevder å være musikkinteresserte, men som ikke har fått med seg dette mesterverket, ta seg tid til å lytte det inn brennkvikt. Gil Scott-Heron døde i 2011, men hans bidrag til musikken er uforglemmelig.