Voksenkids

Paramore – «This Is Why»

(Atlantic Records)

Det amerikanske punkpopbandet Paramore leverer tvungen utvikling på sitt sjette studioalbum, og de gjør det med et smittende engasjement.

Fra å være et tenåringsband, som slo til gjennom fullt med albumet «Riot!» i 2007, til å lage ganske så solid indiemusikk i 2023, har det nødvendigvis pågått en lengre prosess. Kidsa i Paramores lett opprørske tenåringsmusikk fra oppstartstiden i 2004 ble relativt nylig populært igjen. Noe som ble et paradoks for bandet som ikke lenger er tenåringer, eller som faktisk har vært det på en stund.

Det er tross alt snart tjue år siden brødrene Josh og Zac Farro startet bandet med Jeremy Davis og vokalist Hayley Williams. Og selv om de fortsatt er unge i relativ forstand, var det nok uansett på tide å stake ut ny kurs for å kunne spille oppdatert musikk på alle nye bookinger som tikket inn. 

På denne nye skiva løser Paramore det nevnte paradokset veldig greit ved å lage svært melodiske låter med små, opprørske punk-vendinger. Flere av dem peker bakover til Tennessee-bandets yngre og mer rebelske periode, mens resten av musikken er moden og mer i tråd med hvor de befinner seg i livet.

«This Is Why» byr dermed på flere sjangere for å stadfeste distansen til tenåringsdagene. Vi får blant annet servert virkelig funky riff og toner, både på tittelsporet og på «Running Out Of Time». Begge formidles på lekent og engasjerende vis. Albumet er på denne måten ganske kontrastfylt, og det holder lytteren så absolutt interessert underveis.

Låta «The News» er et bra eksempel på disse opprørske punk-vendingene i låtene. Refrenget oser av typen attitude som Surferosas Mariann Thomassen og Agnete Kjølsrud fra Djerv har mestret så vel her til lands. De som vet, de vet. Det er kanskje et lite stykke til de når Wolf Alice, men vokalist Hayley Williams sin stemme er definitivt et av mange alternative og smakfulle krydre på denne langspilleren. 

Inntrykket man sitter igjen med, er at dette er en helhetlig utgivelse som innbyr til flere gjennomspillinger. Vi får reinspikka voksenpop på låter som «Thick Skull», «Big Man, Little Dignity» og «Liar» i tillegg til nevnte funky toner med masse attitude i flere av de andre låtene. Totalpakken er tilfredsstillende, og jeg ser ingen grunn til ikke å sjekke ut «This Is Why», enten du har vokst opp med Paramore eller ikke. Dette er fin alternativ poprock for ganske mange.