Kalenderluke 2

Marillion«Misplaced Childhood»

(1985)

Med en ekstra runde gjennom «Remastered»-maskinen kvalifiserer dette albumet til soleklar toppscore for min del.

Det britiske progrock-bandet Marillion kom ut med albumet «Misplaced Childhood» i 1985. Dette var deres tredje utgivelse og anses som bandets definitive gjennombrudd. Med kjente låter som «Lavender» og «Kayleigh» fikk de mye eksponering, og de var høyt oppe på listene verden over. Albumets virkelige skatter er like fullt ikke nødvendigvis disse låtene, så her er det bare å ta seg en lang tur inn i Marillions verden og se om du finner gullet. Flere av dagens mest kjente band oppgir Marillion som sin inspirasjonskilde, så de har på den måten bidratt til mye annen bra musikk også. Den skotske frontfiguren, Derek William Dick, bedre kjent som artisten Fish, er vokalmessig ofte sammenliknet med Peter Gabriel fra Genesis’ 70-tallsperiode. I tillegg er Fish en eminent historieforteller, og han hadde svært mye på hjertet på dette albumet også. Sammen med de syngende gitarsoloene til Steve Rothery ble det skapt en helt egen verden av eventyr og magisk lyd. Rothery som på mange vis har satt et helt eget preg på lydbildet, er nærmest blitt Marillions varemerke fra bandets første utgivelse og helt til nå. Og som gitaristen fra luke nummer 1 i julekalenderen, har han inspirert en rekke andre gitarister til å holde ut, meg inkludert. «Misplaced Childhood» er tidløs og helt uten svake låter. Skiva er rett og slett plettfri.