Kalenderluke 3

Marvin Gaye – «What´s Going On»

(1971)

Soulkongen som døde så altfor tidlig, etterlot seg en udødelig klassiker.

Da Motown-helten Marvin Gaye endelig fikk overbevist grunnlegger Berry Gordy om å gi ut dette soloalbumet på egne premisser, var det like fullt stor tvil om et konseptalbum, løsrevet fra oppskriftene i den gamle Hitsville-fabrikken, ville bli en suksess. I ettertid vet man svaret, for 1971 var året Gayes 11. album «What´s Going On» ble utgitt som en temperaturmåler av samtiden, og en historie fortalt gjennom en Vietnam-veterans øyne etter hjemkomst. Marvin Gayes bror, Frankie, hadde deltatt i Vietnam-krigen, og musikeren ble opprørt over hvordan veteraner ble behandlet etter at de returnerte til hjemlandet. Tittellåta er blitt en klassiker med sterke betraktninger og undertoner av avmakt, og som samtids- og framtidsengasjert tok Marvin Gaye også opp spørsmål som er like gyldige for dagens globale tilstand. De politiske og økologiske spørsmålene vil aldri avta så lenge maktmenneskene ikke ønsker å lære, og «Mercy Mercy Me» er en melodisk elegant og alvorstung påminnelse til verdens befolkning om nettopp dette. Uansett hvor chill og vakker denne plata er, oppsummerer «Save The Children» nok det meste av Marvin Gayes betenkeligheter om verdenssamfunnets totale helse, samt et ønske om å forbedre den for kommende generasjoner. Våren 1984 forlot dessverre Marvin Gaye planeten Tellus under tragiske omstendigheter, men hans fantastiske soulmusikk lever videre. Det samme gjør hans budskap, og forhåpentligvis også hans sjel. «What´s Going On» omtales som en av de store soulklassikerne, og det med rette.