Helårsmagi

Complete Mountain Almanac – «Complete Mountain Almanac»

(Bella Union)

Er ikke dette Rebekka & The Dessners, spør du deg selv (eller kanskje ikke)? Jo, eller nei…eller jo, men dette er litt mer avansert enn som så. Også er det så fint.

Det er over tjue år siden Rebekka Karijord kom sprettende inn på den norske musikkscenen med teatralske innslag à la Björk og vokaltalent à la Anneli Drecker. Fra debutalbumet «Neophyte» i 2003 til nå har denne lekne og kreative sjelen gitt ut flere soloplater, samt bidratt med komposisjoner for både film og teater. Selv om Karijord er norsk, har hun Stockholm som sin base. Her driver hun blant annet plateselskapet Control Freak Kitten Records, og hun har sågar i flere sammenhenger vært involvert i ulike prosjekter innen TV og film. Denne gangen har hun gått sammen med familien Dessner, og skapt en interessant folk-/artpop-kvartett. Og ikke minst et spennende musikkalbum.

I utgangspunktet var det vennskapet mellom Rebekka Karijord og amerikanske Jessica Dessner som la grunnlaget for Complete Mountain Almanac. Dessner er en poet og multimediakunstner bosatt i Italia og, på toppen av det hele, også søsteren til The Nationals musikertvillinger Aaron og Bryce Dessner. Karijords engasjement om klimaendringer skal ha utløst en forespørsel fra henne til Dessner om innspill til kunstneriske uttrykk om temaet. Jessica Dessner, som kort tid etter ble kreftsyk, skrev på oppfordring flere dikt hvor disse samtidig ble en del av hennes kamp mot sykdommen. Samlingen av diktene ble notert i en liten bok, eller almanakk, om man vil. Derav navnet «Complete Mountain Almanac». Da Karijord leste tekstene ble ideen om tonesetting forsterket. Dette resulterte i denne debututgivelsen med samme navn for både album og konstellasjonen Rebekka og Dessner-familien.

Dette albumet er utformet kronologisk og syklisk på samme tid. Uansett innfallsvinkel er Jessica Dessners førti sider med tekst brutt ned i årets tolv måneder. Samtlige låter er dermed benevnt som månedsnavn. Karijords vokal er fantastisk og sterk, og på «February» fornemmer i hvert fall jeg, som nordboer, det kjøligvarme musikalske landskapet som flere artister fra denne delen av kloden ofte maner fram.

«Complete Mountain Almanac» virker som en underlig blanding av All About Eve, Gundelach, Iron & Wine og Fleet Foxes, hvor alle elementene man finner på sin vei omfavnes i en fauna av folk-liknende toner kombinert med fyldig kammerpop. Brødrene Dessner ble forført av demoene Karijord sendte Dessner-søsteren, og ønsket å bidra. Begge brødrene spiller på flere strenger, og innspillingen i Paris, uka før lockdown i 2020, må ha vært ekstremt vellykket for denne skiva er utrolig delikat og dyp på samme tid. Blant alle de fine bildene som males, er «May» og «June» to nydelige saker hvor alt synes å henge sammen. Særlig er den siste av disse to ordentlig drømmende, og Karijords herlige vokal akkompagneres av lekre strykerarrangementer og piano. Buffy Sainte-Marie og Mari Boine hadde sikkert vært fornøyde med å få en slik låt servert på sølvfat, for dette er virkelig bra world music!

Med sitt behagelige lydteppe og elegante framføringer, synes denne plata å være en slags åndelig reise for å gjenopprette naturens balanse; både globalt og på personlig plan. «Complete Mountain Almanac» er udiskutabelt et intelligent konsept hvor alt virker genuint og ektefølt. Hele plata er fascinerende, men det er nok noen som også vil tenke at dette er i overkant stillegående. Dem om det. Selv setter jeg på meg hodetelefonene (jepp, det ordet eksisterer ennå), og nyter hele kalenderåret selv om ovennevnte måneder, og «March» og «August» muligens treffer meg aller mest.

Her er det dog ingen fasit. Det er aldri det i musikkens verden. Den subjektive smaken er selvsagt utslagsgivende for individets oppfatning, men at dette er solid og sofistikert håndverk, er det liten tvil om. Jeg tror dessverre ikke at denne plata danner horder av blodfans, men innen sin hybride kunstpop-sjanger, vil det nok være et rimelig dedikert publikum. Jeg skulle gjerne ha hørt disse fire flinke folka i Complete Mountain Almanac framføre sin selvtitulerte skive fra januar til desember i Konserthuset, eller i Operaen i Oslo. Det tror jeg ville vært en ellevill stemnings- og lydopplevelse. Akkurat nå er februar særdeles aktuell, og mer vintertrolsk enn det skal godt gjøres å få til. Musikkåret 2023 starter bra.