Energidrikk

Bokassa – «All Out Of Dreams»

(Indie Recordings, 2024)

Drivende kraft som i hvert fall ikke trenger noen energitiltak.

De senere årene har Trondheim-bandet Bokassa markert seg som eksponent for den friske sjangeren stonerpunk. Sjangerdiskusjonen vil alltid være der, men skaper man en hybrid av eksempelvis stoner rock og punk, så fødes en ny sjanger, eller subsjanger, om man vil. Akkurat hvordan sjangere oppstår er ikke så innmari vesentlig, men det som er essensielt, er at de to musikalske strømningene henter inspirasjon fra ganske så ulike hold. Der stoner-sjangeren har 70-tallets tungrock og psykedelia, med langsomme og repetitive riff, som utgangspunkt, er punkens uttrykk, som kjent raskere, mer aggressiv og opprørsk i stilen. At den norske trioen Jørn Kaarstad, Olav Dowkes og Bård Linga, som utgjør bandet Bokassa, benytter samme navn som en tidligere selvutnevnt livstidspresident fra Den Sentralafrikanske Republikk, og samtidig klarer å forene disse musikalske retningene på en sømløs måte, er mer enn spennende. Det er rett og slett fett.

Bokassa var en hårsbredd fra å breake ordentlig på den internasjonale rockescenen etter at de, sammen med svenske Ghost, varmet opp for Metallica under deres Worldwired Tour i 2019. Samme år slapp Bokassa sitt andre album, «Crimson Riders», og med dette albumet, og særlig nevnte turné, ble flere dører åpnet. Bandet har kanskje ikke oppnådd verdensherredømme, men de har garantert enda mer på lager. Og som en kompis sa etter at de hadde hatt konsert i London medio desember 2023; «Bokassa er det beste live-bandet noensinne…det lukta svidd etter at de hadde gått av scenen…og det engelske publikummet var i sjokk. Så bra var de!». Bokassas live-eskapader i England var bare et forvarsel om hva publikum hadde i vente; altså deres kommende album «All Out Of Dreams».

«All Out Of Dreams» er bandets fjerde studioalbum, som består av ti spor med en varighet på litt over tretti minutter. Bandet utviser vill spilleglede, samt enorm evne til å formidle kraftfull musikk effektivt og konsist. Tematisk behandler de flere alvorlige temaer. På spenstige «Garden Of Heathen» er Lou Koller, kjent fra det legendariske hardcorebandet Sick Of It All, gjestevokalist, og når åpningslinja er: «I read my future / that shit looked bleak», peker Bokassa, etter alt å dømme, på noen åpenbare samtidsutfordringer. Låta smeller bra, men det gjør egentlig det meste på denne skiva. For «All Out Of Dreams» åpner sterkt med sporet «The Ending Starts Today», og denne setter standarden for resten av albumet med sine heftige riff og punk-aktige tilnærming. Det er sågar lagt inn litt fengende post-punk-koring i flekkene her. Overraskende, men det er en artig start. Firkløveren «Straight Edgelord», tittelsporet, «Bradford Death Squad» og «Gung Ho» er alle låter som løfter skiva. På “Bradford”-låta får Bokassa forresten hjelp av bassist og vokalist Aaron Beam fra det amerikanske stoner rock-bandet Red Fang.  

«All Out Of Dreams» illustrerer Bokassas utvikling og eksperimentering med forskjellige innfallsvinkler, som funderinger rundt ulike aspekter av livet, samfunnet og verden, med både satire og alvor. Musikalsk er albumet en energibombe av slagkraftig intensitet og kreativt krutt hvor både rå, tidvis nesten brutal, lyd denges ut av høyttalerne. Samtidig hører man at de sløye melodilinjene, og de mer groovy og raffinerte elementene materialiserer seg i store deler av lydlandskapet. Sånn sett virker Bokassas siste verk i grunn å være rimelig inspirert av et utvidet rockespekter. Joda, her er det stoner rock/desert rock og hardcore punk, men det bærer også preg av alternativ 90-tallsrock, litt dronerock samt en anelse melodeath. Avslutningslåta «Crush (All Heretics)» summerer vel opp det meste av albumets kretsløp, for her kastes det som kastet kan oppi en svær gryte som brygger voluminøs viking-mjød ispedd noen moderne dråper. Drikk alt!