Julaften 2023

Tubeway Army – «Replicas»

(Beggars Banquet)

London-bandet Tubeway Army bestående av karakterene Valerian, Rael og Scarlett ble dannet 1977. Disse scenenavnene var egentlig, mannen som tidligere er omtalt i luke 10 i årets julekalender, Gary Numan på vokal og synth, hans onkel Jess Lidyard på trommer og bassisten Paul Gardiner. Trioen står igjen som et fyrtårn i post-punkens og new wavens historie. Til tross for at det selvtitulerte debutalbumet i 1978 satte dem på det musikalske kartet, og oppfølgeren året etter, «Replicas», ga dem anerkjennelse og et betydelig kommersielt gjennombrudd, ble bandet oppløst allerede i 1979. I løpet av dette året ble «Replicas» sluppet i april, deretter forlot Gary Numan Tubeway Army, og i september kom altså den nylig avgåtte frontfigurens solodebut «The Pleasure Principle».

«Replicas» starter på typisk Gary Numan-vis med fete «Me! I Disconnect From You» som opptakt til den überstilige gjennombruddsingelen «Are ‘Friends’ Electric?». Låta skapte bra fart i musikkmiljøene, og fra da av var synth-tonene i Storbritannia satt. Låta handler om en person som lever i en framtid der roboter, kalt “venner”, tilbyr ulike tjenester. Noen av disse robotene er prostituerte, og personen i låta bestiller en slik. Robotene ser ut som mennesker, men har ovalformede pupiller. Tekstlinjene i låta er basert på Numans egne forsøksvise noveller, som han hadde skrevet om framtiden. Selv om «Are ‘Friends’ Electric?» ikke er særlig dansbar eller har et klassisk refreng, ble singelen overraskende nok en hit likevel. Både denne singelen og «Replicas»-albumet nådde førsteplass på de britiske hitlistene. For synth-popens videre utvikling var dette mer betydningsfullt enn man skulle tro siden bandets levetid var så altfor kort. Arven fra synth-pionerene Tubeway Army ble likevel videreført av Numans drivkraft som soloartist, noe som mer eller mindre brøytet vei for den elektroniske musikkbølgen som skulle fortsette utover 1980-tallet.

Albumet forteller om en dystopisk framtid der androider forkledd som mennesker, såkalte Machmen, og andre maskiner og roboter kontrollerer samfunnet på vegne av et fremmed og ondskapsfullt regime. Disse kunstige skapningene spiller sentrale roller i det dystre landskapet som albumet utforsker. Sånn sett kan «Replicas» tolkes som et konseptalbum hvor handlingen foregår i en framtidig storbyjungel. «The Machman» er for øvrig låt nummer tre på albumet. Noen hevder at Numan selv visualiserte hjembyen omtrent tretti fram i tid. I disse AI/KI-tider, er science fiction-narrativer i vinden, men foreløpig har vi gudskjelov ikke havnet i den framtidsskrekkgjørma som Numan beskriver. En liten kuriositet her, er at Gary Numan var inspirert av forfatteren Philip K. Dicks science fiction-univers, og da spesielt romanen «Do Androids Dream Of Electric Sheep?», som igjen skapte grunnlag for «Blade Runner»-filmene.

Innspillingen av «Replicas» ble gjort i Gooseberry Studios i London, og det var her Gary Numans musikalske referanser kom ordentlig fram. Ultravox’ første vokalist, John Foxx’ eksperimentering, Brian Enos og David Bowies Berlin-eskapader og Kraftwerks samtidsaktiviteter, ga inspirasjon til albumets mørke og futuristiske stemning. Bare hør på tittelsporets gjennomgående synth-linjer; både de lange lyse, og de stakkato mørke synthene, og du kjenner grøsninger. Numans monotone vokal og kraftige synthesizere gir egentlig hver låt på «Replicas» unike innslag av tung atmosfære når låtene utforsker temaet om menneskelig forfall; i dette tilfellet altså maskinenes inntogsmarsj i det naive menneskets tilsynelatende ufeilbarlige sivilisasjon. Tubeway Armys bidrag til musikkhistorien er den tidlige bruken av synthesizere som hovedinstrument. Dette gjorde dem til en ledende kraft innen elektronisk musikk med stadig uttesting av nye lydbilder. Albumet «Replicas» har for alltid forandret musikklandskapet, og Tubeway Armys nybrottsarbeid innen elektronisk musikk fortsetter å inspirere og fascinere lyttere og musikere over hele verden. Nå er det selveste julaften, og forhåpentligvis blir framtiden vesentlig bedre enn Numans spådommer. God jul til alle.

Bjørn